Košarica

0

Hematit

Hematit je železov oksid. Je trši od železa, a bolj krhek. Pojavi se lahko tudi v obliki rozetnih skupkov, t. i. železnih rož. Naravni hematit je slabo magneten, vendar ga z žarjenjem danes umetno namagnetijo.

Nekoč se je izraz hematit uporabljal za to, kar zdaj poznamo pod imenom bloodstone (heliotrop). Druga imena zanj so krvavec, vulkanski izpljunek, zaradi sijaja pa tudi železov sijajnik. Prah, ki nastane, če s hematitom podrgnemo po tršem kamnu, je rdeče barve, zato so nekdaj verjeli, da hematit krvavi. Od tod tudi njegovo ime: koren hemo (ali haima, haem) v grščini pomeni (takšen kot) kri. Legenda pravi, da ima hematit magično moč samozdravljenja. Če mu naredimo prasko in potem s prstom podrgnemo po njej, se kamen morda zaceli. Rimski vojaki so se mazali s prahom hematita, da bi bili neranljivi.

Naravni hematit danes umetno namagnetijo.

Hematit velja za sveto kri matere Zemlje. Vsebuje železo, zato ima krepčilni vpliv na telo, predvsem na kri (izboljšuje absorbcijo železa in drugih mineralov), telesno temperaturo in krvožilni sistem. Uporablja se pri glavobolih, krvavitvah iz rodil in pljuč in ob boleznih oči. Če ga damo na boleče mesto, izvleče bolečino in bolezen. Pomaga pri razstrupljanju. Uravnoveša jin in jang energije, meridiane, in ravnovesje med eteričnim živčnim sistemom in fizičnim živčnim sistemom.

Železo tradicionalni velja za zaščito pred kraljestvom pravljičnih bitij in danes se hematit uporablja za zaščito pred tem, da nas ne odnese v sanjski svet. Je eden najmočnejših kamnov za prizemljitev in osredotočanje. Človeku, ki je uravnovešen, pa hematit omogoči duhovno potovanje in dostop do astralnih svetov. Na splošno hematit velja za močan zaščitni kamen, ki odvrača negativno, ki zaščiti nas in dom, in ki nam omogoča, da se ne zapletemo v težave drugih. Prav tako velja za kamen odvetnikov, ki pomaga pri odpravljanju krivic. Z njim premagujemo strah pred letenjem in utrujenost od leta, strah pred krvjo ali okužbami in preobčutljivost (na primer, strah pri uporabi toaletnih prostorov in podobno). Tistim, ki so negotovi, pa pomaga, da se postavijo zase. Govori nam, da so edine omejitve tiste, ki si jih postavimo sami. Krepi mentalne sposobnosti, logično mišljenje, tehnično znanje…

Hematit je veljal za enega od kamnov, s katerimi se lahko prerokuje. Lahko ga uporabite v posebnem ritualu. V temni sobi prižgite rdečo svečo in ujemite njen odsev v hematitu. Strmite v odsev, medtem ko se osredotočate na vprašanje, in hematit vam pokaže odgovor.

Kot simbol zaobljube lahko združimo hematit (ki predstavlja Mars) z bakrom (Venera) na primer v prstana.

Za otroke je hematit lahko premočan. Prav tako se odsvetuje tistim, ki nosijo srčni spodbujevalnik. Očistimo ga z dimom žajblja.