Moqui krogle

Moqui kroglice (tudi moki, ali angleško “moqui marbles”, “mochi ball”, “maqui marbel”) so limonitno-kremenove konkrecije, ki so lahko različno velike, od slabega centimetra do preko 10 cm. Kako so nastale, ni povsem jasno, predvidevajo pa, da je voda zlepila zrna peska, zgladili pa so jih peščeni viharji. Nekateri jih enačijo z boji ali šamanskimi kamni, drugi avtorji pa jih ločijo in šamanske kamne opisujejo kot večje, bolj grobe. Pri iskanju informacij o njih zato svetujemo, da preverite, o katerih kamnih posamezen avtor piše.

V jeziku Hopi indijancev moqui pomeni “dragi tisti, ki so odšli”, in ti kamni so pri njih simbolizirali koncept življenja in smrti. Njihovi vrači so jih uporabljali v svojih obredih. Čeprav so moqui kroglice znane že stoletja, se v kristaloterapiji uporabljajo šele kratek čas.

Uporabljajo se v parih. Bolj gladke kroglice, ki imajo srednji izbočen “pas”, so “ženske”, manj gladke, a bolj okrogle, pa so “moške”. Pri nekaterih kroglicah je težko ločiti, kaj so. Te se lahko uporabljajo tudi samostojno.
Priporoča se, da jih hranite ločeno od drugih kamnov, saj lahko vplivajo na njih tako, da jih destabilizirajo. Prav tako se načeloma ne priporočajo za otroke ali živali.
Polnijo se z uporabo, na soncu in luni.

Moqui kroglice uravnovešajo žensko in moško energijo, nas prizemljujejo, delujejo regenerativno na telo, krepijo imunski sistem in ledvice, obnavljajo jing energijo, spodbujajo absorpcijo železa in nastajanje krvi. Vplivajo na delovno vnemo in miren, krepčilen spanec, zdravijo nespečnost. Spodbujajo nas, da stvari počnemo na način, ki nam prinaša zadovoljstvo. Uravnavajo energijo čaker, odpravljajo blokade, stimulirajo či, ščitijo. Uporabljajo se pri psihični neuravnovešenosti. Pomagajo nam, da smo čez dan aktivni, ponoči pa spimo. Povezujejo nas z izpolnitvijo naših želja. Kadar se čutimo izolirane ali izločene zaradi bolezni ali travme, nam lahko pomagajo najti vez z okoljem.
Med potovanjem pomagajo v polnosti živeti in hkrati razumeti in spoštovati svetost Zemlje.
Med šamanskimi potovanji se uporabljajo na prvi ali šesti čakri. Pomagajo pri pridobivanju okultnega ali ezoteričnega znanja ter pri prebujanju zdravilskih sposobnosti.