Košarica

0

Jantar

Jantar je okamenela smola iglavcev, katere molekule so v milijonih let polimelizirale. Pojavlja se v različnih oblikah, pogosto pa se najde tudi na dnu morja. Je rumen do oranžen, lahko pa tudi zelen, rjav ali črn. Pogosto vsebuje ostanke rastlin ali žuželk, ki so se ujele vanj. Največkrat je prosojen.

Ime verjetno izhaja iz litovske besede gintaras, katere pomen ni jasen. Stari Grki, ki so verjeli, da vsebuje esenco zahajajočega sonca, pa so mu rekli elektron (od koder izvira beseda elektrika); filozof Tales je namreč odkril, da se nabije z električno negativnim nabojem, če ga podrgnemo. Jantar iz Mnjanmarja se imenuje burmit, tisti iz Sicilije pa simetit. Smola, ki je le delno fosilizirana, se imenuje kopal (ang. copal).

Za zdravljenje in kot amulet se ga uporablja že od kamene dobe; odkrit je bil tudi v Tutankamonovi grobnici. Tudi Kelti so ga pogosto uporabljali za nakit. Jantar z insekti je bil del talismanov, ki so zagotavljali varen in uspešen lov. Magi so ga uporabljali za krepitev svojih obredov. V Rimu je bila njegova vrednost višja od cene sužnja; Vikingi so verjeli, da so to Frejine solze, na Daljnem vzhodu pa, da vsebuje duha tigrov in prinaša srečo. Na Kitajskem mu pravijo okamenela zmajeva kri.

Simbolizira Sonce in duhovno povezanost. Uporabljamo ga za zaščito pred psihičnimi napadi in pred tehnološkim onesnaženjem. Utrjuje notranjo moč in odstranjuje ovire, ki si jih sami postavljamo na pot. Je starodavno orodje za krepitev manifestacije in obilja. Uravnoveša čustva in sprošča destruktivne podzavestne energije. Lajša stres in depresijo – najbolj takrat, ko ga nosimo na tretji čakri, na goli koži, pod bombažno majico. Spodbuja vitalnost. Čisti astralno telo, krepi energijske pretoke po meridianih. Privablja ljubezen in zagotavlja njeno trajnost. Krepi lepoto in privlačnost.

Stimulira čiščenje krvi, vranice in jeter, krepi delovanje žlez z notranjim izločanjem (predvsem ščitnico in nadledvično žlezo), hrbtenjačo, pljuča in centralni živčni sistem; lajša bolečine v sklepih in kitah in boleče grlo, revitalizira tkivo in pospešuje celjenje ran. Pomaga pri želodčnih in žolčnih težavah, pri težavah s plodnostjo in potenco; lajša porod. Otrokom, ki jim rastejo zobje, lajša bolečine; starejšim pa pri težavah s sproščenostjo. Na splošno se uporablja za zaščito otrok. Pomaga pri govornih težavah.

Uporaba jantarja je tako široka, da praktično ni področja, kjer nam ne bi mogel pomagati. Je verjetno najbolj razširjena magična snov, ki se je od nekdaj uporabljala po vsem svetu. Zdravilce ščiti pred absorbiranjem negativnih energij. Vendar pa pri nekaterih ljudeh ob dolgotrajnem nošenju lahko sproži razdraženost in čezmerno dejavnost.