Košarica

0

Roževec

Roževec ali rožn(at)i kremen je kremen, ki mu rožnato barvo dajejo primesi titana, mangana in železa. V naravi se najpogosteje najde v obliki velikih kosov. Zelo redko vsebuje tudi zlate niti rutila.

Legenda pravi, da je nastal, ko je Afroditina kri obarvala kremen: Afrodita, ki je hitela na pomoč svojemu ljubimcu Adonisu, ki ga je napadel Ares v obliki merjasca, se je zbodla na rožnem grmu. Kaplja krvi je padla na beli kremen, ki se je obarval rožnato. Druga različica zgodbe pravi, da je bila to kri obeh ljubimcev, v vsakem primeru pa je ta kamen že od grških časov simbol ljubezni. Uporabljali so ga v ljubezenski magiji, za zdravljenje srčnih težav, pa je tudi kot kamen plodnosti in za zdravljenje ženskih bolezni.

S čiščenjem srca in čustev nas približuje sebi. Daje nam globinski občutek povezanosti s svetom, spodbuja poglobljene odnose, kreativnost, intuicijo… Spodbuja brezpogojno ljubezen, veselje, zaupanje, upanje.

Pomaga pri zdravljenju čustvenih travm in spominov zaradi zlorab, zapuščenosti, zanemarjanja, ločitve… Pomaga premagovati depresijo (posebno poporodno), obup, pomirja.

V stanovanju spodbuja ljubeče družinsko vzdušje. Velja tudi za kristal sprave, saj spodbuja empatijo, odpuščanje, sprošča neizražena čustva ter miri žalost. Čisti jezo, zavist in nesporazume. Umirja razburjenje in nasilnost. Dobro nas tudi ozemlji.

Je talisman materinstva. Koristi materam po porodu, zlasti težkem, in ljudem, ki so izgubili mater.

Če imate težave s spanjem, nespečnostjo ali anksioznostjo, vam lahko pomaga, če ga imate ob postelji. Odganja nočne more in prinese prijetne sanje. Pomaga otrokom, ki jih je strah teme.

Lajša glavobole in težave s kožo, ki so posledica stresa. Koristi srcu in ožilju (sploh, če ga uporabljamo ali nosimo na področju timusa), spodbuja kroženje krvi in nasploh pretok telesnih tekočin. Eliksir iz roževca spodbuja delovanje encimov, deluje na debelo črevo, spolne organe in ledvice.

Na delovnem mestu ščiti pred vsiljivimi vplivi in obrekovanji.

Roževec lahko (odvisno od tega, katera primes mu daje barvo) na soncu zbledi, zato velja splošno priporočilo, da se ga ne daje oz. pušča na sončni svetlobi.