Košarica

0

Moldavit

Moldavit je v ezoteriki eden najbolj znanih tektitov. Ti nastanejo ob trku meteorja z zemeljskim površjem, ko se ob udarnem valu minerali s površja (lahko v kombinaciji z minerali z meteorja) stalijo in nastanejo tvorbe amorfnega stekla. Tektite najdemo samo na določenih mestih, praktično na površju. Moldavit je tektit, ki je nastal ob padcu meteorita na področje Bavarske in Češke (ob reki Vltavi; ta se v nemščini imenuje Moldau, angleško pa Moldova) pred približno petnajstimi milijoni let. Je edini tektit, ki se ga najde v t. i. “draguljarski kakovosti” (prosojnega in ga je moč brusiti v fasete). Pogosto se imenuje tudi “kamen svetega grala“.

Že v času paleolitika je bil uporabljan kot amulet za srečo in rodovitnost.

Moldavit ima izjemno vibracijo, ki pomaga dvigniti zavest in navezati stik z drugimi ravnmi, vodniki, mojstri… Spodbuja intuicijo, subtilno dojemanje, vizualizacijo in bolj polno zavedanje življenja. Združuje energije Zemlje in vesolja. Blizu je ljudem, ki se na Zemlji počutijo tuje. Če živimo ali delamo sami, nam pomaga, da zaznamo, sprejmemo in se veselimo svojih lastnih kvalitet. Kaže nam pot duhovne rasti. Označuje izkušnjo prebujanja v kakršnikoli obliki. Odstranjuje energijske blokade. Kadar smo nemirni in v dvomih, a ne vemo, zakaj, nam moldavit lahko pomaga razbliniti dvome.

Ker moldavit lahko povzroči občutek omamljenosti, se ne priporoča, da ga imamo v avtu, ko vozimo.

Uporablja se pri boleznih, ki je jih bodisi težko diagnosticira, bodisi se ne odzivajo na konvencionalno zdravljenje. Pomaga pri tegobah, ki so posledica modernega načina življenja ter onesnaženja (astma, ekcemi, alergije). V pomoč je tistim, ki se odločijo prenehati kaditi.

Krepi lastnosti kamnov ob sebi in poudarja njihove duhovne vidike. Posebno močna je kombinacija z ametistom, pri tistih, ki imajo blokade v spodnjih čakrah, pa se priporoča uporaba z apatitom ali hematitom.

Na noč, ko pada meteorski dež, ga pustite zunaj, da se osveži in napolni.

Zaradi cen(j)e(nosti) moldavit pogosto ponarejajo. Nekateri ponaredki so vidni na prvi pogled – če je rdeč ali rumen, NI moldavit. Prav tako vas na možnost ponaredka opozarja lokacija – moldaviti izvirajo le iz Češke. Nekatere ponaredke na pogled težje ločimo, zato previdnost ni odveč.